logo_m.png

T.C. Sağlık Bakanlığı

Buca 26 Nolu Aile Sağlığı Merkezi

(+90) (506) 353 30 72

223 sokak No:55 Kozağaç Mah.

Buca / İzmir

(+90) (551) 027 15 06 
(+90) (552) 860 39 26
(+90) (530) 120 70 85
  • Ana Sayfa

  • Aile Hekimliklerimiz

  • Forum

  • İletişim

  • More

    Use tab to navigate through the menu items.
    Bunun nasıl çalıştığını görmek için sitenizi yayınlayın ve canlı sitenize gidin.
    • Tüm Mesajlar
    • Kategoriler
    • Gönderilerim
    Aile Hekimi
    07 Mar 2017

    Rahim Ağzı Kanseri...

    - K.E.T.E.M.

    * Rahim Ağzı (Serviks) nedir?

    Rahim Ağzı (Serviks), rahimin (uterusun) vajene açılan dar boyun bölümüdür. Rahim ağzı, enfeksiyonların rahime ulaşmasını engellemeye yardımcı olarak, önemli bir bariyer görevi de görür. Hamilelik sırasında rahim ağzı, bebeği rahim içinde tutmaya yardımcı olmak için sıkıca kapalı durumda kalır. Bebek doğmaya hazır olduğunda rahim ağzı yaklaşık 10 cm açılarak bebeğin geçmesine izin verir.


    * Rahim Ağzı Kanseri (Servikal Kanser) Nedir?

    Kanser, hücrelerin vücutta kontrolsüz olarak çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır. Kanser vücudun belirli bir bölgesinden başlayarak, diğer bölgelerine yayılır. Rahim ağzında gelişen kansere rahim ağzı kanseri (Servikal kanser) denir. Bu kansere, HPV denilen insan papilloma virüsü (human papilloma virüs) neden olur.


    * HPV hangi şekilde rahim ağzı kanserine neden olur?

    Rahim ağzı kanserinin nedeni, HPV’dir. 100’den fazla HPV tipi mevcuttur. Ancak yüksek riskli tipleri rahim ağzı kanserine yol açabilen anormal hücrelerin gelişmesine neden olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri olgularının çoğuna iki tip HPV (HPV 16 ve 18) neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri olgularının aşağı yukarı % 70-75’inde bu iki tip bulunmuştur.


    * HPV Testi nedir?

    Pap Smear testi HPV’nin yol açtığı hücresel değişikliklerin varlığını araştırırken, HPV Testi virüsün varlığını inceler. HPV testi, Pap-Smear testi için alınan örnekten veya alınan başka bir doku örneğinden yapılabilir.


    * Rahim ağzı kanserinden nasıl korunulabilir?

    HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinin büyük bir bölümüne yol açan HPV türlerine karşı korunmak mümkündür. Aşının etkili olabilmesi için 2 veya 3 doz olmak üzere koldan uygulanması gerekir. Bu konudaki detaylı bilgiye hekim ya da eczacıdan ulaşılabilir. Ancak aşı yapılsa bile, rahim ağzı kanserine karşı düzenli Pap-Smear testinin yapılmaya devam edilmesi gerektiği unutulmalıdır.


    * Aşı ne şekilde koruyor?

    HPV aşısı, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık %70-75’ine sebep olan HPV tiplerine (Tip 16, 18) karşı koruyucu olur. Klinik çalışmalar aşının bu iki tip HPV’ye karşı güvenli ve çok etkili olduğunu göstermiştir. Aşı hiç cinsel birliktelik yaşamamış kişileri en etkin şekilde korur. Bu sebeple cinsel ilişki yaşanmadan aşı yapılması önerilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de 9-13 yaş arası kızların aşılanmasını önerir. Aşı, HPV enfeksiyonunu ya da HPV bağlantılı kanseri tedavi etmez. Ayrıca Rahim ağzı kanserine karşı tarama programlarının da yerine geçmez. Aşı yapılsa bile tarama programları devam etmelidir.


    * Rahim ağzı kanseri aşısı ne zaman, ne şekilde uygulanır?

    Rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşıları, 9 yaşından itibaren herhangi bir yaş grubunda 6 ay içinde toplam 2 veya 3 doz olmak üzere koldan uygulanır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye hekim ya da eczacıdan ulaşılabilir.

    0 yorum
    0
    0 yorum

    444 38 33 (444 ev de)

    EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

    COVİD 19 Aşısı
    Nasıl Olabilirim?..

    İlk 6 ay Sadece

    Anne Sütü!..

    © 2015-2022  26 Nolu Aile Saglıgı Merkezi. Proudly created with Alper RONAER...